4400 Nyíregyháza, Sakantyú u. 41.
Menu

Biztos nyelvtudás- biztos nyelvismeret

Vajon a biztos nyelvtudás azt jelenti, hogy több 10.000 szó jelentését ismerjük, esetleg, hogy megtanultunk minden nyelvtani szerkezetet?

Ön szerint a köznyelvben milyen átlagos szókészletet használunk? Vajon milyen szókinccsel boldogulnánk külföldön?

Nos, az Ogden-féle Basic English egyszerű angol nyelv szókincse mindössze 850 szó. Egy szöveg kb. 90%-át megérthetjük, ha a nyelv 2.000 leggyakoribb szavát ismerjük. De már egy B2 szintű angol/olasz/német nyelvtanuló szókincse is 2.100-2.300 között van. Átlagosan elmondhatjuk, hogy az aktív szókincs 3.000-5.000 szó, míg a passzív szókincs 5.000-10.000 szó között mozog. (David Crystal: A nyelv enciklopédiája alapján)

Ha mindezeket figyelembe vesszük, vajon miért tart mégis olyan sokáig 1-1 nyelv elsajátítása? Sokan 4 év iskolai nyelvtanulás után sem tudják letenni a középfokú nyelvvizsgát, hacsak nem kérik felkészítő-tanár segítségét.

Miért?

Mert rossz a módszer, amivel a nyelvet el akarják sajátítani. Az természetes, hogy a szavakat meg kell tanulni, csakhogy nem mindegy, hogy az magolással történik, vagy olyan módon, hogy az később is biztosan előhívható legyen.

Vajon a biztos nyelvismerethez elég megtanulni a szavakat és a nyelvtant?

Nem!

Ha megnézünk a szótárban 1-1 szót, azt láthatjuk nem csak egyféleképpen lehet kifejezni azt a válaszott idegen nyelven. Vannak szavak, amelyek akár 10-15 jelentéssel is bírnak. Ez persze egyfelől könnyebbség, hiszen ha a sokból egyet-kettőt tudunk, azokat tudjuk szinonímaként használni. Már persze ahol lehet. Hiszen a biztos nyelvismeret éppen azt jelenti, hogy nem helytelen formában fogjuk a szavakat használni, hanem éppen az oda illő módon. Például 1-1 kifejezésben vagy a helyes jelentéstartalmommal.

Vajon miért van az, hogy sokan nem mernek megszólalni idegen nyelven, még több évnyi tanárhoz járás után sem?

Azért, mert ugyan megtanulták a szavakat, elsajátították a nyelvtant, de azt nem tudják készség szinten használni. Bizonyára össze tudnak rakni 1-1 mondatot, de mert pontosan akarnak beszélni, sok időre van szükségük, hogy a szavakat jó sorrendben tegyék egymás után, pontos legyen a nyelvtani szerkezet. Ez pedig, azt eredményezi, hogy a beszéd darabos lesz, amit lássunk be, senki nem szeret, mert úgy érzi, hogy makog, nem elég jó a tudása. Holott nem biztos, hogy a tudása kevés, csak nem tudja jó alkalmazni. Mi ebben is segítünk!

Ha valaki már tanult 1 nyelvet, de még mindig bizonytalan a tudásában, módszerünkkel – szintfelmérés után – tanulva olyan szavak, nyelvtani szerkezetek készség szintű használatára tehet szert, amelyet már egyszer lehet, hogy megtanult, de nem emlékezett rá, nem tudta azokat előhívni.

Miért vagyunk meggyőződve arról, hogy nyelviskolánkban biztos nyelvtudásra tehetsz szert?

A válasz a agyadban és az alkalmazott módszerben rejlik.

Hiszen az agyad valójában minden kapott információ elraktározására képes (a tudomány jelen állása szerint az agyunk kapacitásának 7-12%át használjuk ki csupán!), csak előhozni azokat az információkat nehéz. Főleg, ha rossz módszerrel és rossz helyre raktározódott el az információ.

Ezen segít a Brainturbo módszer. Hiszen ezzel a módszerrel közvetlenül a mélymemóriában raktározódnak a kapott idegen szavak és nyelvtani szerkezetek. Így onnan egy speciális tréneri órán vezetett módon hívjuk elő azokat és gyakoroltatjuk be az "elérési útvonalát".


És hol a bizonyíték?

Elvégeztünk egy kutatást. Sikeres államilag elismert nyelvvizsgát tett diákokat vizsgáltunk, akik egy része hagyományos módon, másik része pedig a Brainturbo módszerrel tanult. 

Majd a nyelvvizsgát követően 3 hónap múlva ismét felmértük a diákok tudását.

Azt az eredményt kaptuk, hogy a Brainturbo módszerrel tanuló diákok még 3 hónap múlva is emlékeztek a megszerzett tudásuk 82%-ára, míg a hagyományos módon tanulók esetében ez csak 36% volt.

Ugye ezek alapján már Te is látod, miért merjük állítani, hogy tartós, biztos nyelvtudást kapsz nyelviskolánkban?