4400 Nyíregyháza, Sakantyú u. 41.

Mutasd az összes cikket...

Sikeres nyelvvizsga- ugord meg!

A sikeres vizsgához természetesen a nyelvtudásod szintje a legfontosabb, de igen sok múlik azon is, hogy valaki tud-e jól vizsgázni, vagy pedig félve, ügyetlenül, a vizsgázás technikájában járatlanul fut neki a feladatnak.

Legelőször is ismerd meg a kiszemelt nyelvvizsga központ módszerét és vizsgaanyagát, sőt ezek alapján válaszd ki a neked leginkább megfelelőt.

Persze aztán alaposan készülj fel a vizsgára.

Előre gondold át, hogy mit tudnál elmondani magadról, a családodról, az iskoládról vagy a munkádról, a kedvenc időtöltésedről, filmedről, ételedről és az olyan témákról, mint például a sport, az utazás vagy a közlekedés. Ki is dolgozhatsz előre válaszokat és akár meg is tanulhatod többé-kevésbé szó szerint azokat. A vizsgán ugyan valódi kommunikáció zajlik és nem elég betanult szövegeket felmondani, de ezek az „előre gyártott panelek” sokat segíthetnek abban, hogy legyen miből kiindulnod és építkezned a beszélgetés során.

Fontos lelkileg is felkészülni! 

Ki kell alakítanod magadban azt a képességet, hogy helyettesíteni legyél képes azt, amit nem tudsz azzal, amit tudsz! Vizsgáztatók (ma már és általában) is arra kíváncsiak, hogy mit tudsz és nem arra, amit nem tudsz.

Ne blokkolj le, ha rájössz, hogy valamit rosszul mondtál és főleg ne skatulyázd be magad emiatt negatívan.

Az interjú során próbálj ne csak igennel vagy nemmel, hanem több mondattal, részletesen válaszolni a kérdésekre. A beszélgetés nem kötött, a menetét terelheted neked kedvező irányba. Felvethetsz újabb szempontokat, említhetsz érdekességeket. Ha nem érted pontosan a kérdést, nyugodtan kérdezz vissza.

A kép leírásakor a lényeges dolgokra koncentrálj, ne vessz el fölösleges részletekben.

Ha a képen látható dolgok nevét tudod az adott idegen nyelven, akkor lehetőleg ne foglalkozz velük, próbáld azokat kikerülni a feladat megoldása során. Ha valami igazán lényeges dolog neve nem jut az eszedbe, akkor viszont meg kell próbálnod körülírni azt más szavakkal – érdemes ezt is előre gyakorolni. Legyél kreatív és nyogodtan kalandozz el egy-egy látható dolog kapcsán, ha biztos vagy a témában. Menet közben ha lehet, ne állj meg egy-két mondat után kérdésekre várva. A vizsgáztató természetesen segítő kérdéseket tesz fel ilyenkor, ha szükséges, de még jobb, ha te tudsz magadtól tovább beszélni.

A szituációs párbeszédnél ne zavarjon meg, ha a feladat magyar nyelvű utasításából esetleg nem mindent tudsz kapásból lefordítani.

Itt nem fordítás a feladat, hanem az adott szituációs helyzet minél életszerűbb megoldása. Nem nagy baj, ha nem tudsz mindent pontosan kifejezni, nyugodtan próbálkozhatsz egyszerűsítésekkel, körülírásokkal is. Semmiképpen ne ijedj meg, még akkor sem, ha esetleg éppen a szituáció kulcsszava nem jut eszedbe, valahogy azért biztosan tovább tudsz menni a beszélgetésben és a vizsgáztató is segíteni fog. Ez általában a vizsga legszabadabb, legkreatívabb, legfelszabadultabb része, ahol igazán életszerűen mutathatod meg, hogy képes vagy szinte bármilyen helyzetben angolul kommunikálni. Ez az a készség, amelyre a vizsga után, a vizsgabizonyítvány birtokában, a mindennapi életben leginkább szükséged lehet.


Szeretnél jól felkészülni erre a kihívásra?

Nálunk ingyenes próba-órán tapasztalhatod meg a módszer hatékonyságát!

Jelentkezz most egy próba-órára!