4400 Nyíregyháza, Sakantyú u. 41.

Mutasd az összes cikket...

HIHTETLEN, DE IGAZ! Nem merünk idegen nyelven megszólalni...

Nyelvvizsgája van, de megszólalni nem mer a magyar. Tévhit, hogy a magyarok nem beszélnek idegen nyelveket, évről-évre javul a teljesítményünk. Ahhoz képest viszont, hogy az oktatáspolitika az elmúlt 20-25 évben mennyit fordított arra, hogy jobban tudjunk idegen nyelveken beszélni, ez a teljesítmény mégis nagyon gyenge – mondja Nikolov Marianne egyetemi tanár, kutató, aki hosszú évtizedek óta vizsgálja a nyelvtanulás folyamatait és eredményét a közoktatásban.

Azt látjuk, hogy hiába van nagy hangsúly a tanárképzésben a kommunikatív nyelvtanításon, amikor a tanárok az osztályterembe kerülnek, az évek alatt visszatérnek azokhoz a módszerekhez, amikkel még annak idején őket oktatták: felolvasás a tankönyvből, fordítás, nyelvtani gyakorlatok, a gyereknek szinte meg sem kell szólalni. Egy korábbi kutatásból az derült ki, hogy a megfigyelt nyelvtanárok harmada még mindig a következő módszerekkel tanítja az idegen nyelvet:

  • az órán főleg magyarul beszél
  • a gyerekek kevés és láthatóan unalmas feladatot kapnak, mindenki azonosat
  • frontális osztálymunkában fordítanak
  • nyelvtani szabályokat tudatosítanak
  • szavakat memorizálnak összefüggés nélkül
  • a tanár feltesz egy kérdést, egy diák vagy a diákok együtt válaszolnak, majd a tanár a választ elfogadja vagy javítja, és már lépnek is tovább a következő kérdésre
  • a tanárok többsége a diákok szóbeli hibáit azonnal javítja, majd elismételteti a jó választ

Ez utóbbi miatt él a legtöbb magyarban az a hibás felfogás, hogy idegen nyelven megszólalni csak akkor érdemes, ha minden tökéletes. Ha hibázunk, az valami olyan rettenetes dolog, amit azonnal ki kell javítani.

Nikolov Marianne azt mondja, az ilyen módszerek felett már eljárt az idő: a nyelvórákon jóval nagyobb szerepet kéne kapnia a videó- és filmnézésnek, a honlapok nézegetésének, a társalgásnak, a szerep és nyelvi játékoknak. Annak, hogy milyen tankönyvből tanítjuk a gyereket, gyakorlatilag nincs hatása a nyelvtudás fejlődésére, minden a jó oktatási módszeren múlik.

A módszeren! - mi is ezt valljuk és vállalunk Téged is!

Gyere, nézd és tapasztald meg a módszer hatékonyságát...

Címkék : nyelvtanulás