4400 Nyíregyháza, Sakantyú u. 41.

Mutasd az összes cikket...

AGYUNK KARBANTARTÁSA?

...avagy mit kellene tennünk azzal, ami a két fülünk között van.


Az emberek többsége nem is sejti, mi történik valójában az agyában. Pedig a kutatók olyan felfedezéseket tettek, amelyeket minden vállalatigazgatónak, szülőnek, tanárnak és tanulónak ismernie kellene, hogy jobban ki tudja használni a saját szellemi képességeit. Tehát nekünk mindnyájunknak ismernünk, tudnunk kellene, hogyan is működik az agyunk valójában, és miképpen hozhatjuk ki belőle a legtöbbet.

Dr.John Medina „Brain Rules” c. könyvében 12 tételben -merthogy ki is fejti- foglalta össze az agy karbantartását:

  1. A mozgás energizálja az agyat
  2. Az agy evolúciós termék
  3. Minden agy másképpen van “huzalozva”
  4. Az unalmas dolgokat az emberek mellőzik
  5. Az ismétlés az emlékezet alapja
  6. Emlékezz arra, hogy ismételned kell
  7. Figyelj a jó alvásra
  8. A tartós stressz rontja a teljesítményt
  9. Stimuláld az összes érzékszervet
  10. A vizualitás minden más benyomásnál hangsúlyosabb
  11. A férfi és női agy különbözik
  12. Az ember természetéből adódóan felfedező

A szerző azzal érvel, hogy a fejlődéspszichológiai kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a csecsemők egyfajta mini-kutatókként, megfigyelik a környezetüket, hipotéziseket* állítanak fel, majd cselekedetekkel tesztelik azokat. Persze nyilvánvaló, hogy minél több kognitív* sémával rendelkezünk valamiről, annál inkább támaszkodhatunk a már meglévő tudásunkra... Tömören, ez az állítás arra utal, hogy a kíváncsiság roppant fontos eleme a tanulásnak, melyre gyakran nem fektetünk elég nagy hangsúlyt.

Más, például a kognitiv.hu azok számára készült -olvashatjuk az oldal ismertetőjében-, akik meg akarják ismerni ilyen képességeiket, akik fontosnak tartják, hogy szellemileg is fittek legyenek… vagy akik csak játszani akarnak egy jót…Kognitív képességeink kihatnak mindenre, amit csinálunk. Hogy sikeresek leszünk-e munkánkban, céljaink elérésében, az nagyban azon múlik, hogy szellemi kapacitásunk jó formában van-e. A pszichológiai kutatások eredményeiből fejlesztett játékoknak az a célja, hogy mentális képességeinket fejleszthessük, karban tarthassuk úgy, hogy közben a feladatokat kikapcsolódásnak érezzük.

Ezzel a gondolattal rögtön kacsolódhatunk is a Brainturbohoz. All in one, minden egyben! Tudniillik itt az agyunk “karbantartása” szabadalmaztatott high-tech*-kel és ugyancsak szabadalmaztatott eljárással történik. Tulajdonképp egy mesterséges késztetés abból a célból, hogy a nyelvtudás megszerzése ne a tanulás robot munkája, hanem a kikapcsolódás érzése mellett egy sikeresen teljesíthető feladat lehessen. De rá kell hangolnod magad, mert ennek ellenére a Te feladatod marad, és mert a Brainturbo sem csodaszer, csak egy csodálatos módszer, akár a Te számodra is.

Hipotézis* = Részben igazolt tételeken alapuló feltevés. 
Kognitív* = Megismerő, a megismerésre vonatkozó; a gondolkodáson alapuló. 
High-tech* = csúcstechnológia, csúcstechnika, rendkívül fejlett technika, technológia.

Címkék : nyelvtanulás